1997 Serralves Museum of Contemporary Art

| September 29, 2011 | 0 Comments
array(1) { ["display_type"]=> array(1) { [0]=> string(20) "Invalid display type" } }


View Larger Map

serralves3Rua D.João de Castro 210
Porto
Portugal

Alvaro Siza 1997

The new Museum of Contemporary Art is in the Quinta de Serralves, a property comprising a large house surrounded by gardens, woods and meadows, commissioned in the 1930s to serve as a private residence and later used as an exhibition space. The museum develops a new nucleus on the grounds of an existing orchard and vegetable garden, which have now been transplanted to another area of the property, and absorbs most of the functions previously performed by the main house. The site at the edge of the garden and near an existing boundary wall was chosen due to the proximity of the main avenue, ensuring easy public access, and the absence of large trees, which otherwise would have had to be destroyed.

Invalid Displayed Gallery

A roughly north-south longitudinal axis serves as the framework for the project. Two asymmetrical wings branch off to the south from the main body of the museum, creating a courtyard between them, while another courtyard is formed at the northern end between the L-shaped volume of the auditorium and the public entrance atrium.

The volume of the main building is divided between exhibition spaces, offices and storage, an art library and a restaurant with adjoining terrace. The auditorium and bookstore have independent entrances and may be used when the museum itself is closed. The exhibition area is composed of several rooms, connected by a large U-shaped gallery – it occupies most of the entrance level, extending to the lower floor in one of the wings. The large doors that separate the different exhibition spaces and partition walls can be used to create different routes or organize separate exhibitions simultaneously. These spaces are ventilated through horizontal openings in the false walls, while natural light is brought in through a series of skylights above suspended ceilings.

As in most of Siza’s buildings, the furniture and fittings were also designed by the architect, including lighting fixtures, handrails, doorknobs, and signage. Materials include hardwood floors and painted walls in gesso with marble skirting in the exhibition halls, and marble floors in the foyers and wet spaces. Exterior walls are covered with stone or stucco. These abstract and mute white walls with occasional openings, which frame unexpected views of the garden, create a minimal intrusion into the landscape, while the granite-clad base follows the variations of the ground along a slope descending by several meters from north to south.

A landscaping project is currently being completed which creates a variety of new gardens in the immediate vicinity of the museum that blend into the existing park zone and help to graft the new construction to its natural surroundings.

Incoming search terms:

Tags: , , ,

Category: 1997 Serralves Museum, Projects

Leave a Reply